Lista najzdrowszych produktów spożywczych

Jesteśmy tym, co jemy. Oznacza to, że nasz organizm w całości zbudowany jest z tego wszystkiego, co dostarczamy mu w diecie. Warto więc codziennie wybierać tylko te najzdrowsze produkty spożywcze, aby cieszyć się zdrowiem, urodą i dobrym samopoczuciem.

Źródła dobrych tłuszczów

Biorą udział w produkcji hormonów, są źródłem energii, poprawiają odporność i mają zbawienny wpływ na skórę.  

Te najcenniejsze- z grupy omega 3 znajdziesz w siemieniu lnianym. Jest ono tanie i powszechnie dostępne, a poza zdrowymi kwasami tłuszczowymi, zawiera także cenne witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik i białko o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym. Siemię opóźnia procesy starzenia, regeneruje śluzówkę żołądka, obniża cholesterol, gasi stany zapalne i działa przeciwnowotworowo. Jego regularne spożywanie zbawiennie wpływa na zdrowie i urodę.

Do najzdrowszych produktów mających podobne właściwości zaliczamy również: oliwę z oliwek, olej lniany i rzepakowy oraz awokado.

Warzywa i owoce

Szczególnie zdrowe są owoce jagodowe, takie jak: truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, jagody, borówki oraz żurawina. To jedne z najbogatszych na świecie źródeł antyutleniaczy oraz witamin C i A chroniących przed chorobami układu krążenia, infekcjami, chorobami skóry, oczu i przedwczesnym starzeniem.  

Zielone warzywa takie jak brokuły, sałata, jarmuż, rukola czy szpinak to prawdziwe superfoods. Są bogate w magnez, wapń, fosfor, żelazo, selen, chrom i witaminy. Zapobiegają anemii; wzmacniają stawy, włosy, paznokcie i skórę. Zwierają mnóstwo błonnika, a niewiele kalorii. Warzywa liściaste spożywaj na surowo, a brokuły krótko gotuj na parze.

Za prawdziwy symbol zdrowia uważana jest cytryna. Swoją sławę zawdzięcza wysokiej zawartości witamin (szczególnie C), polifenoli, olejków eterycznych i kwasów owocowych. Wzmacnia ona włosy i paznokcie, pomaga przy problemach skórnych (trądzik, opryszczka), działa antyseptycznie i wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Produkty bogate w białko

Jest ono budulcem naszego organizmu. Znajdziesz je w takich superproduktach jak fasola, łosoś i indyk.

Często niedoceniana fasola jest pełna cennych składników odżywczych, w tym właśnie białka, a także witamin A, C, E, B, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i potasu. Mało kto wie, że fasola poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Pomaga też utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Z kolei łosoś oprócz dobrze przyswajalnego białka i tłuszczy omega 3. Zawiera także witaminy oraz cynk, selen, potas i jod. Dzięki niemu zapobiegniesz chorobom tarczycy, wzmocnisz pamięć i zwiększysz odporność na stres.

Indyk to źródło lekkostrawnego i wartościowego białka. Jest mięsem idealnym dla alergików i osób chcących schudnąć. Zawiera cynk, selen, kwas foliowy i witaminę B12. Wspomaga odporność, zapobiega anemii, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak widzisz wiele najcenniejszych produktów spożywczych posiadają nasze rodzime niedrogie owoce, warzywa, oleje i mięso. Sięgaj po nie jak najczęściej.

Dodaj komentarz