7 przepisów na lunch

Do pracy czy szkoły wcale nie trzeba codziennie zabierać tych samych nudnych kanapek. Wypróbuj proste i smaczne przepisy na lunch box.

1. Owocowe naleśniki

Do ich przygotowania będziesz potrzebować: 2 szklanek mąki; 2 szklanek mleka (może być roślinne), 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, garść owoców (najlepiej sprawdzą się jagody, borówki lub maliny).

Owoce zmiksuj z mlekiem. Następnie dodaj jaja i mąkę. Na koniec wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmaż cienkie placki.

Gotowe naleśniki wyglądają bardzo apetycznie- są różowe lub fioletowe. Posmaruj je ulubionym serkiem homogenizowanym lub konfiturą, zwiń w ruloniki i pokrój na mniejsze części. Tak przygotowany lunch włóż do pudełka.  

2. Kanapki

Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Odważmy się złamać schemat i zamiast tradycyjnego chleba z wędliną lub żółtym serem sięgnijmy po coś nowego. Świetnym pomysłem są pełnoziarniste kanapki z hummusem, ogórkiem kiszonym i sałatą lub dyniowe bułeczki z kozim serkiem, suszonymi śliwkami i orzechami.

3. Placuszki cukiniowe

Wystarczy jedna niewielka cukinia, 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej, 1 jajko, przyprawy (curry, papryka, kozieradka) i trochę oleju do smażenia. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i smażymy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Placuszki smakują wyśmienicie z pastą warzywną, humusem lub masłem orzechowym.

4. Sałatka z tuńczykiem

Wybierz swoje ulubione warzywa pokrój drobno i wymieszaj z małą puszką tuńczyka w oleju.  Dobrze sprawdzą się: papryka, ogórki, pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, zielony groszek, fioletowa fasolka, łagodne cebulki dymki. Sałatkę możesz zjeść samą lub z kromką pumpernikla.

5. Sałatka owocowa

Wystarczy umyć i pokroić w duże kawałki kilka owoców (banan, jabłko, gruszka, kwi, mandarynki, truskawki, maliny), wymieszać i skropić lekko sokiem z cytryny. Sałatkę możesz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

6. Wytrawne muffiny z warzywami

Zachowuj świeżość do dwóch dni, więc możesz przygotować je dzień wcześniej. Zmieszaj ze sobą 2 jajka, 200 gramów mąki pszennej, 50 gramów oleju lub masła, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, ostrej papryki i rozmarynu. Następnie posiekaj w cienkie paseczki warzywa- marchewkę, paprykę, oliwki zielone i czarne i połącz z ciastem. Piecz w papilotkach lub foremkach przez 20 minut w 180 stopniach.

7. Słodka przekąska

Zdrowe słodycze kupisz w każdym sklepie. Wybierz zdrowe zbożowe ciasteczka; suszone owoce pełne witamin i minerałów; batoniki fit na bazie orzechów, daktyli, rodzynek i śliwek. Sama możesz zrobić twarożkowe słodkie kulki. Chudy twaróg w kostce pokrusz, dodaj miód i posiekane orzechy. Uformuj kulki i obtocz je w cynamonie lub kakao.

Zadbaj o to, by zawsze, gdy wychodzisz z domu na kilka godzin, zabierać ze sobą lunch. Dzięki temu unikniesz pokusy niezdrowego podjadania w fast foodach i sporo zaoszczędzisz, ponieważ przygotowane w domu posiłki są znacznie tańsze niż te kupione w barach czy restauracjach.

Dodaj komentarz