Co jeść przed i po bieganiu

Bieganie to jedna z najpopularniejszych form aktywności fizycznej. Chcą czerpać z niej jak największe korzyści, warto pogłębić nieco swoją wiedzę z zakresu odżywiania bowiem, to co jemy przed i po wysiłku fizycznym ma niebagatelny wpływ na jego przebieg i efekty ćwiczeń.

Dlaczego posiłki okołotreningowe są takie ważne?

Odpowiedni sposób odżywania pozwoli Ci osiągać lepsze wyniki, sprawi, że organizm będzie się szybciej regenerował po wysiłku; poprawi się Twoje samopoczucie, ogólna kondycja oraz sylwetka. Zacznij jeść we właściwy sposób, a na zawsze zapomnisz o nieprzyjemnych spadkach energii podczas biegu i wyczerpaniu fizycznym następnego dnia. Prawdziwy sukces w treningu osiągniesz dopiero wtedy, gdy połączysz go z racjonalną, specjalnie dobraną do wysiłku fizycznego dietą.

Co jeść przed bieganiem?

Unikaj bardzo obfitych posiłków na co najmniej 2-3 godziny przed rozpoczęciem biegu. Możesz zjeść lekki, w dużej mierze oparty na węglowodanach złożonych posiłek najpóźniej na godzinę przed rozpoczęciem treningu, aby nie obciążyć nadmiernie żołądka. Zadaniem węglowodanów jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii, którą będzie mógł wykorzystać podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Węglowodany złożone są trawione stopniowo, dzięki czemu nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi i zapewniają energię na długi czas.

Przykładami posiłków przedtreningowych mogą być: pełnoziarniste spaghetti w sosie pomidorowymi z odrobiną soczewicy i pieczarkami; brązowy ryż z gotowaną piersią z indyka oraz surówką wielowarzywną lub komosa ryżowa z sosem pieczarkowym i warzywami oraz niewielki kawałek pieczonej ryby.

Posiłek potreningowy

Często jest on nazywany regeneracyjnym, ponieważ jego głównym zadaniem jest zapewnienie organizmowi substancji niezbędnych do odbudowy mięśni i uzupełnienia strat glikogenu. Powinniśmy go spożyć w czasie dwóch godzin od zakończenia treningu. Dzięki temu nie tylko poprawimy formę, ale również usprawnimy proces spalania tkanki tłuszczowej. Taki posiłek powinien być pełnowartościowy, co w praktyce oznacza, zawierający zarówno węglowodany, jak i białka oraz tłuszcze. Możemy sobie tutaj pozwolić na większą podaż produktów białkowych aniżeli przed treningiem. Sprawdzą się więc wszelkiego rodzaju twarogi i inne produkty mleczne, jaja, ryby, chude mięso, połączone z mniejszą ilością kaszy, pełnoziarnistego makaronu lub komosą ryżową połączone ze świeżymi warzywami i wysokiej jakości oliwą oraz orzechami.  Doskonałym wyborem będzie także koktajl proteinowy, do którego przyrządzenia możesz wykorzystać odżywki białkowe w proszku, banana, awokado i olej kokosowy.

Bardzo ważnym aspektem jest również uzupełnienie płynów podczas oraz po treningu. Pamiętaj, by wypić niegazowaną wody mineralną, napój izotoniczny lub sok warzywno-owocowy.

Prawidłowo skomponowane posiłki przed i po treningu oraz właściwe nawodnienie organizmu sprawią, że szybko wzrośnie Twoja wytrzymałość, będziesz mieć więcej energii, a bieganie będzie sprawiać jeszcze większą przyjemność.

Dodaj komentarz